COP26 Türkiye ilk toplantısını gerçekleştirdi

COP26 Türkiye Koalisyonu’nun düzenlediği “Paris Anlaşması, Avrupa Yeşil Mutabakatı, Yeşil Yeni Düzen ve COP26 Glasgow” atölyesi 29 Eylül’de çevrimiçi olarak yapıldı.

Toplantıda akademisyen-yazar Aykut Çoban ve DiEM25 Çalışma Grubu’ndan Dr. İsmail Gönen, konuyla ilgili hazırladıkları sunumlarını paylaştılar.

İlk sözü alan Aykut Çoban, Paris Anlaşması üzerine 30 yılı aşkındır hükümetlerin iklim krizi üzerine çeşitli toplantılar, protokoller ve anlaşmalar düzenlediğini ama bunlardan hiçbir etkili sonucun ortaya çıkmadığını belirtti. Son dönemde önemli gündem maddeleri haline gelen “Avrupa Yeşil Mutabakatı” ve “yeşil yeni düzen” gibi önerilerin ve politik yönelimlerin iklim krizinin çözümü için adil geçiş, yoksulluk ve işsizlikle mücadele ve yapılacak değişikliklerin kamu bütçeleriyle finanse edilmesi gibi ortak noktaları olduğunu, bunların önerdikleri takvimin (örneğin “2050’de karbonsuz dünya hedefi” gibi) iklim krizinin aciliyetine cevap vermediğini, iklim krizinin sebebinin kapitalizm olduğunu ama bu önerilerin sistem içi öneriler olduğunu ve sebeple değil sonuçlarla mücadele hattına sahip olduğunu vurguladı.

(Aykut Çoban’ın sunum için hazırladığı belgeye buradan ulaşabilirsiniz)

İkinci sözü alan Dr. İsmail Gönen, sunumuna “yeşil yeni düzen” önerilerinin ne zaman, hangi gerekçelerle ortaya çıktığı konusunu ele alarak başladı. Gönen, AB’nin “Avrupa Yeşil Mutabakatı”nın sınırlılıklarını belirttikten sonra DieM25’in üzerinde kampanya yaptığı “Green New Deal For Europe”’un (Avrupa İçin Yeşil Yeni Düzen) tanıtımını yaptı. Gönen, Avrupa Yeşil Mutabakatı’ndan farklı olarak Avrupa İçin Yeşil Yeni Düzen’in tabandan inşa edilen, katılımcı bir süreç olduğunu belirtti.

(İsmail Gönen’in toplantı için hazırladığı sunuma buradan ulaşabilirsiniz)

TBMM ekoloji ve iklim değişikliği komisyonları üyesi, HDP milletvekili Oya Ersoy da toplantıda kısa bir söz alarak meclis çalışmalarından bahsetti. Ersoy, mecliste kurulan bu komisyonlarda yaşam savuncularından ziyade çoğunlukla maden şirketlerinin sahiplerinin dinlendiğini ve bu yüzden aslında bu komisyonların işlevsiz kaldığını söyledi.

Toplantının tartışma bölümünde katılımcılar, iklim krizinin antikapitalist çözümü, farklı siyasi düşüncelerin birlikte mücadelesinin önemi, iklim krizinin yarattığı göçmenlik olgusu gibi sorunlar üzerine odaklandılar.

Toplantının Youtube kaydı aşağıda:

https://www.youtube.com/watch?v=CPoKQ9HyekY